Gitarren är ett instrument som hängt med ett bra tag och har spelat en stor roll i musikhistorien. Var hade rockälskaren varit idag om inte gitarren hade funnits? Det här är ett instrument som har stor betydelse i flertalet musikaliska genrer, oavsett om det handlar om den akustiska varianten av gitarr eller en elgitarr. Här ska vi titta på dessa två gitarrvarianter och se var de passar in allra bäst i musikvärlden och dess olika genrer.

Akustiskt – den klassiska gitarren

Långt innan dess att elgitarren gjorde entré gjorde den akustiska gitarren succé i bland annat den klassiska musikens olika genrer. Sedermera kom den att användas flitigt i blues och flertalet andra musikstilar. Den klassiska gitarren har därmed hunnit bli en riktig gammal trotjänare och är konstruerad att åstadkomma ljud genom resonanslådan som är en del av själva gitarrkroppen. Vid anslag på strängarna ekar ljudet i lådan och ljuv musik uppstår. Det finns också akustiska gitarrer som går att ansluta direkt till en förstärkare, men har då benämningen halvakustisk. En ”vanlig” akustisk gitarr utan anslutningsmöjligheter kan förstärkas genom att använda en mikrofon.

Den akustiska gitarren är ett mångsidigt instrument som fungerar fint att använda i flertalet olika sammanhang. Här är det ”rena” ljudet ofta i fokus, ibland förstärkt med diverse effekter såsom eko, reverb och liknande. Hur kan då den här gitarrtypen användas i olika genrer? Det ska vi kika på nedan, så häng med!

Klassisk musik

Trots att de rena gitarrstyckena inte finns med i de tidiga tonsättarnas verk, har det senare gjorts fantastiska tolkningar på akustisk gitarr. Det finns exempelvis många verk av JS Bach som gör sig perfekt på detta instrument.

Flamenco

Spanska toner har alltid gjort sig med det akustiska soundet! Flamencon är en mycket dansant stil som samtidigt kan låta riktigt dramatisk och spännande. Här är den klassiska gitarren en självklarhet.

Blues

Blues är numera en gammal genre och här passar den akustiska gitarren in utmärkt. Allt från lirande av ackord till lite släpigt och känslomässigt solospel går att åstadkomma med stor känsla. Tillbaka till rötterna är ett uttryck som gör sig mycket bra i detta sammanhang.

Pop & Rock

Vad som är pop och vad som är rock är inte alltid helt självklart. Generellt handlar det ju om så kallad ”populärmusik” för att använda ett äldre uttryck. Här har den den klassiska gitarren använts flitigt genom tiderna, men ofta fått konkurrera med keyboards om harmonier i låtarna.

Hårdrock & Heavy Metal

Vid en första anblick kanske den akustiska gitarren ska lämnas åt sidan och låta elgitarren ta över när det gäller hårdrock. Här kan den dock fortfarande spela en viktig roll. Klassisk gitarr används flitigt i diverse hårdrocksballader och till att förstärka harmonier som spelas både av elgitarr och keyboard. Med lite ”attack” i spelsättet kan det ge hårdrockslåten en ytterligare dimension som betydligt förbättrar kompositionen.

Elgitarr – inte bara för rockaren

På ett sätt har elgitarren ett litet bredare användningsområde än den akustiska. Här går det nämligen att experimentera än mer med effekter av olika slag för att få till det perfekta ljudet. Elgitarren kräver dock en förstärkare för att komma till sin rätt. Trots att den akustiska gitarren också går att använda med effekter har elgitarren andra egenskaper som möjliggör ett ännu större experimenterande.

Elgitarrens sound påverkas av olika komponenter. Det som plockar upp strängarnas ljud är gitarrens inbyggda mikrofoner och valet av dessa mickar har stor betydelse för hur ljudet blir som når förstärkaren. Vidare spelar gitarrförstärkaren en stor roll. Många förstärkare har idag inbyggda effekter att förädla ljudet med, vilket tidigare var något som gitarristen fick ansluta separat i form av effektpedaler och liknande. Förstärkare har länge bjudit på inbyggd distortion, men idag finns ofta även eko, reverb, chorus och mycket annat inbyggt.

I vilka sammanhang fungerar elgitarren allra bäst? Låt oss kolla på detta nedan.

Hårdrock & Heavy Metal

Ja, vad vore hårdrocken utan elgitarren? Det är ju liksom den som är basen i den tyngre rocken, både vad gäller tunga riff och vassa sologitarrtoner. Elgitarren fungerar nämligen perfekt med distat ljud, det vill säga det som ger hårdrocksgitarren dess sound. Utan dist (distortion) låter elgitarren nästan som en akustiskt dito, bara med en annan typ av klang.

Pop & Rock

Visst spelar elgitarren en stor roll även i den här genren, trots att det ofta fungerar bra med ett ”rent” ljud utan någon (eller mycket lite) distortion i många fall. Gitarren har vanligen inte en lika framträdande roll i den här genren som i fallet med heavy metal, utan fungerar ofta i samklang med keyboards eller blåsinstrument.

Klassisk musik

Elgitarr i klassisk musik? Javisst! Det är dock inte vanligt att man hör ett renodlat klassiskt stycke på elgitarr, utan ett arrangemang som blir en blandning av klassisk musik och hårdrock. Musikstilen Neoclassical Fusion utövas av bland annat svenske gitarristen Yngwie Malmsteen, där tonerna främst från barocken blandas effektivt med tyngre heavy metal-tongångar. De gånger det här fungerar är där just tongångarna från den klassiska musiken används, d v s inte i kombination med shuffle-takt eller med discotrummor i grunden.

Blues

Trots att blues i sin barndom spelades på akustisk gitarr, har elgitarren gjort det möjligt att ta genren till en helt ny nivå. Den här musikstilen gör sig lika bra oavsett gitarrtyp, faktum är att de kan komplettera varandra på ett snyggt sätt. Den distade elgitarren ger dessutom blues en lite rockigare sida, där bandet ZZ Top är ett tydligt exempel på detta. Hårdrocken är dessutom till stor del bluesbaserad och har därmed denna genre mycket att tacka för! Musikaliska rötter när de är som bäst.